Ben je student en ben je op zoek naar een leerrijke stageplaats in een dynamisch boekhoudkantoor?
Wij hebben momenteel een stageplaats vrij voor studenten met sterke digitale skills! Bekijk deze vacature.

Als student accountancy-fiscaliteit of boekhouder dien je in je laatste jaar een stage te doorlopen.

We merken dat vele studenten deze stageperiode als één van de vele door de onderwijsinstellingen opgelegde taken ervaren. Zij komen daarom vaak totaal onvoorbereid op gesprek.

Zie dit als student als een grote opportuniteit om een eerste werkervaring op te doen, die je een voorsprong kan geven op de latere arbeidsmarkt. Onderga daarom niet lijdzaam deze taak, maar ga bewust op zoek.

Enige tips om de voor jou meest geschikte stageplaats te vinden.

 1. Heb je reeds nagedacht in welk soort kantoor of bedrijf je later aan het werk wilt? Wil je na verloop van tijd zelfstandig worden of blijf je voor een baas werken? Wens je jezelf te specialiseren in één bepaald vakgebied (btw, vennootschapsbelasting,.) of wil je meer generalistisch werken.
  Indien je je bijvoorbeeld later wenst toe te spitsen op één vakgebied, ben je hoogstwaarschijnlijk beter af in een groot kantoor. Generalisten hebben dan weer veel meer kansen in kleine kantoren. Ook als je op lange termijn zelfstandig wenst te worden ben je waarschijnlijk een stuk meer gebaat met het werken in een klein kantoor.
  Hoe dan ook komt het kantoor of bedrijf van je stageperiode op je CV terecht. Handig is wanneer dit kantoor aansluit met het type werkplaats waar je nadien gaat solliciteren.
  De begeleider binnen het kantoor kan je achteraf in je CV opgeven als referentie. Laat deze opportuniteit dus niet onbenut.
 2. Stel een goede cv op met een begeleidende motivatiebrief.
  Geef in je cv ook duidelijk op, hoe je het gemakkelijkst te bereiken bent. Maak bijvoorbeeld geen gebruik van een e-mail adres, waarvan je de mailbox slechts één maal per week opent.
 3. Begin tijdig aan je zoektocht. Je komt heel onprofessioneel en weinig gemotiveerd over indien je enkele weken voor je deadline nog op zoek bent naar een stageplaats. Het aantal stageplaatsen in de kantoren is meestal beperkt en de meeste kantoren krijgen meerdere aanvragen. Er is dus enige tijd nodig om de verschillende kandidaten te evalueren en de meest geschikte te kiezen. Vraag daarom tijdens je gesprek, hoelang het maximum kan duren vooraleer je een antwoord krijgt. Er vanuit gaande dat je zelf ook bij verschillende kantoren op gesprek mag gaan, toont het respect de kantoren waarvan je nog geen antwoord hebt gekregen op de hoogte te brengen zodra je niet langer op zoek bent. Zo hoeven zij geen onnodige tijd aan je cv te besteden.
 4. Communicatie is een tweerichtingsverkeer. Ga op voorhand na wat de doelstellingen zijn van je stageperiode (opgelegde richtlijnen van de onderwijsinstelling, eigen wensen, etc.) en schrijf deze op. Ga op die manier goed voorbereid naar je gesprek, zodat ook jouw eigen vragen aan bod komen en je met een duidelijk zicht op de mogelijkheden binnen het kantoor het gesprek verlaat.
  Zelf proberen wij onze stagiaires zo optimaal mogelijk te benutten. We laten deze een zo uitgebreid mogelijk takenpakket uitvoeren. Welke taken mogelijk zijn, hangt natuurlijk steeds af van de periode waarin de stage plaats vindt en van de kwaliteiten van de stagiaires.
  Jammer genoeg blijken sommige het laatste jaar van hun studies te halen, maar totaal geen affiniteit te hebben met het beroep.
 5. Ga verzorgd op gesprek en wees punctueel.

Veel succes!

Ben je student en ben je op zoek naar een leerrijke stageplaats in een dynamisch boekhoudkantoor?
Wij hebben momenteel een stageplaats vrij voor studenten met sterke digitale skills! Bekijk deze vacature.